Freelance, medium-lance of vast dienstverband?

Medium-lance, een beloningsregeling vergelijkbaar met de merknaam Midlance®[1], is de afgelopen jaren sterk in populariteit gegroeid. Dit heeft alles te maken met de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Niet iedereen wil dat of durft (direct) de stap naar freelance te maken. Medium-lance kan dan een goed alternatief of een welbewuste tussenstap zijn naar freelancen.

Medium-lance is zeker niet DE beloningsvorm, maar is wel een uitbreiding van de keuzes die je als consultant hebt.

Maar als je dan voor de keuze staat, waarvoor moet je dan kiezen?

Medium-lance
Medium-lance

Een persoonlijke keuze

Kiezen tussen een dienstverband met een vast salaris, een dienstverband met met een midlance / medium-lance regeling of freelance is bovenal een persoonlijke keuze. Er is geen ‘beste keuze’. En zoek je hulp bij je keuze, dan is het maar net wie je het vraagt of op welke website je terecht komt.

Medium-lance heeft verschillende voordelen ten opzichte van een dienstverband met vast salaris en freelancen. Maar andersom is zeker ook het geval.

In detail zijn er de nodige verschillen. In de kern kies je bij een vast salaris en medium-lance voor een vast dienstverband bij een werkgever, met bijkomende zekerheden maar ook verplichtingen. Ga je als ZZP’er aan de slag, dan kies je voor maximale vrijheid maar ook voor meer zelfredzaamheid en risico.

Vast salaris

Je weet precies waar je aan salaris aan toe bent. In geval van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid blijf je gegarandeerd van een inkomen. Uiteraard heb je inspraak in de opdrachten die je uitvoert, maar de werkgever heeft wel een belangrijke stem hierin.
Je hebt je vaste collega’s en daarnaast de variatie door het uitvoeren van externe opdrachten.

Kies hiervoor als maximale zekerheid voor jou belangrijk is.

Medium-lance

Een dienstverband met een reële kans op hoge verdiensten. Dit in ruil voor een beperkt risico; als je niet facturabel bent, val je terug op het gegarandeerde basissalaris. Sociale voorzieningen blijven van toepassing. Je hebt meer inspraak in de opdrachten die je uitvoert.

Kies hiervoor als je meer ondernemerschap en hogere verdiensten zoekt, maar collegialiteit en enige zekerheid wel op prijs stelt.

Freelance

Je bepaalt volledig zelf welke opdrachten je uitvoert en hoeveel je werkt. Alle verdiensten zijn voor jou. Niet facturabel betekent geen inkomsten; hiervoor moet je zelf voorzieningen treffen in de vorm van verzekeringen of buffers. Je bent zelf verantwoordelijk voor acquisitie en administratie, wat je naast het uitvoeren van opdrachten doet.

Kies hiervoor als je volledige vrijheid wenst, en de verantwoordelijkheden en risico’s accepteert.

Medium-lance iets voor jou?

Heb je nu een vast dienstverband waarbij alles is geregeld en vaststaat, maar het kriebelt en meer eigen ondernemerschap zou welkom zijn? Hogere verdiensten in combinatie met een klein en beheersbaar risico klinkt best interessant? Dan is medium-lance zeker het overwegen waard.

Of ben je nu als ZZP’er / freelancer volledig zelfstandig en zoek je weer wat meer collegialiteit zonder je ondernemerschap helemaal op te moeten geven? Dan kan medium-lance een prima alternatief zijn voor freelance.

Dat het een aantrekkelijke regeling is die zich zeker kan meten met de regelingen die anderen aanbieden, bewijzen deze rekenvoorbeelden.

Charles Betman

Contact

Hopelijk klinkt medium-lance als een interessante regeling. Meer weten? Graag geef ik je nadere uitleg.
Contact opnemen kan via deze website, maar je kunt mij ook rechtstreeks bereiken via bijvoorbeeld LinkedIn of inSystems.

[1] Midlance® is een geregistreerde merknaam van Redblue IT Professionals